- 0 kr
Saknar du något begrepp du gärna vill ha med i ordlistan? Skriv till oss på info@hovhjalpen.se!
Hovböld
-
En hovböld är en infektion, vanligen med varbildning, i hovens läderhud. Ofta kan hästen bli blockhalt från den ena dagen till den andra. Bölden gör mycket ont, tänk tandvärk. Symptom kan vara:
- Hälta
- Hoven blir varm
- Förstärkt puls vid hoven
- Ibland svullnad ovanför hoven
- Hästen blir hängig och tappar aptiten
Veterinär eller hovslagare kan behandla bölden. Tillkalla hjälp så snart du misstänker hovböld.
Hästsko
-
Hästskor tillverkas oftast av järn, men andra material förekommer som aluminium (på trav- eller galopphästar) eller silver (vid kungliga korteger).
Förutom den vanliga hästskoformen finns ett stort antal specialskor för olika ändamål.
Normala storlekar går från 0 till 4, men det finns även specialstorlekar. Storlekar mindre än 0 kallas 00 och så vidare, större än 4 kallas 5 och så vidare.
Söm (hästskosöm)
-
Söm kallas spikarna som hästskon sätts fast med. Tillverkas i stål men kan vara överdragen med koppar som då är bakteriedödande.
Snösulor
-
Snösulor syftar till att förebygga "styltor" av packad snö i hovarna på vintern. Den vanligaste typen fästs mellan hoven och skon och ser ut som en packning på insidan av skon. När hästen går rör sig sulan så att snön lossnar.
Stråle
-
Strålen är den mjukare upphöjningen i mitten av hoven.
Ballarna
-
Ballarna är de två "kulor" som sitter bakåt på varje hov. Ibland kan hästen trampa sig själv där, då kallas det balltramp. Balltramp är normalt inte allvarligt men som alla sår måste det hållas rent tills det har läkt.
Kronranden
-
Kronranden är den översta delen av hoven. Eftersom hoven växer uppifrån och ner är det där som tillväxten sker.
Mugg
-
Mugg kallar man sårskorpor på karlederna. De beror på infektioner i huden och uppträder framförallt när hagarna är leriga.
Behandla mugg genom att tvätta rent, mjuka upp sårskorporna så att de lossnar och du kommer åt själva infektionen. Behandla sedan med mjukgörande och bakteriedödande medel.
Om din häst har fått mugg eller har lätt för att få det, är det extra viktigt att ge den så torra förhållanden du kan både ute och inne. Tvätta rent ordentligt minst en gång om dagen.
Om muggen inte behandlas kan den leda till hälta. Den kan också spridas uppåt och kallas då rasp.
Verka
-
Att verka hoven är att klippa eller skära ner den. Om hästen har skor nöts inte hovarna mot marken när den går, då är det nödvändigt att verka den vid varje skoning annars blir hovarna för höga.
Hästar som inte är skodda kan också behöva verkas beroende på hur hovarna slits.
En hovslagare verkar hovarna så att hästen får rätt vinklar i ben och leder. Att korrigera hovar som vuxit fel, till exempel flutit ut under lång tid, kan ta en hel serie verkningar med perioder av tillväxt mellan dem.
Strålröta
-
Strålröta är en svamp- eller bakterieinfektion i strålen, orsakad av att hästen får in lera och fukt i strålen. Förebyggs bäst med en torr hag- och boxmiljö och daglig, noggrann rengöring.
Du känner igen strålröta på att strålen svartnar och luktar illa. Enklare strålröta kan du behandla med våra produkter, vid svårare fall eller om du inte ser någon förbättring ska du kontakta hovslagare. Läs mer om våra produkter mot strålröta här.
Hovspricka
-
Som namnet anger är hovspricka en spricka i hoven. Den kan vara ytlig eller djup och kort eller gå hela vägen från kronrand till ner till skon.
Det kan vara olika orsaker till hovsprickor till exempel:
- Felaktig belastning på grund av verkning eller skoning
- Ett slag eller en trampskada som ger en liten skada, som sedan vidgas
- Dålig hovkvalitet på grund av ärftliga orsaker, brister i näringsbalansen eller försummad hovvård
- Naturligtvis kan de här faktorerna samverka
Den första åtgärden är att be sin hovslagare titta på sprickan. Sedan hovslagaren gjort det han eller hon kan för att hindra att den sprider sig, måste den få växa ut. Slutligen kan du behöva göra något åt kosten eller ge din häst ett tillskott, även här kan hovslagaren ge råd.