- 0 kr
Har du ett hovproblem som inte är med i listan? Skriv till oss på info@hovhjalpen.se så ska vi försöka svara! Din fråga och svaret publiceras här om du inte ber oss att behandla det konfidentiellt.
Vanliga frågor om hovarna
Min häst får uppluckrade hovar varje vår. Hon har tunna sulor och platta hovar. Vad kan jag göra?
-
Dels kan du försöka att stärka hovarna, dels att förbättra miljön hästen står i på våren när det är blott och lerigt.
Om vi börjar med miljön. OBS att dessa råd gäller under blöta perioder, inte nödvändigtvs annars.
- Dränera/hårdgör hagen så gott det går
- Om du har en väl dränerad sjukhage, ställ hästen i den under den värsta tiden
- Håll hagarna mockade
- Om hästen tas in nattetid, låt den då stå på en riktigt torr bädd och kratsa hovarna så fort den kommer in.
För att stärka hovarna rekommenderar vi kosttillskott. Eftersom hoven växer inifrån och ut kommer det att ta närmare ett halvår innan du får effekt på hela hoven, men resultatet blir bra till slut.
För en snabb stärkning av hoven har vi Profeet Rock Hard från NAF, som ger stärker sulan och desinfekterar snabbt.
Min häst har en hovböld, vad ska jag göra?
-
En hovböld är en infektion, vanligen med varbildning, i hovens läderhud. Det kallas hovböld även om man inte kan se någon svullnad. Ofta kan hästen bli blockhalt från den ena dagen till den andra. Bölden gör mycket ont, tänk tandvärk. Symptom kan vara:
- Hälta
- Hoven blir varm
- Förstärkt puls vid hoven
- Ibland svullnad ovanför hoven
- Hästen blir hängig och tappar aptiten
Bölden måste behandlas av hovslagare eller veterinär. Tillkalla hjälp så snart du misstänker hovböld. Försök inte öppna bölden själv! Ställ hästen på box tills hjälpen kommer.
Behandlingen går ut på att man öppnar bölden och släpper ut varet, därefter desinfekterar man och skyddar hålet på lämpligt sätt tills det har läkt. Du kan skydda hoven med vår skyddspåse för boxvila när den står inne eller vår vattentäta skyddssko ute.
Min häst har tappat en sko, kan jag slå på den själv?
-
Om man har den tappade skon kvar, så passar den på hoven och kan i princip slås tillbaka. Men det är viktigt att tänka på att:
- Hoven får inte ha blivit skadad medan hästen gick utan sko. Om den är skadad måste en hovslagare anpassa hov och sko till varandra.
- Det är inte bara att spika på skon, det måste göras på rätt sätt annars skadar du hästen. Därför måste man vara utbildad, antingen genom att ha gått en tappskokurs eller på annat sätt. Om du inte är utbildad, ta då hjälp!
Vad kan jag göra åt torra och spruckna hovar?
-
För att hovarna ska fungera bra måste de vara lagom elastiska. För mjuka hovar nöts lätt ner, för hårda och spröda kan spricka. I båda fallen skapas också grogrund för infektioner. Hovens elasticitet påverkas både av hästens näringsstatus och anlag, och av yttre faktorer som vädret och uppstallningsmiljön. Det är därför torra hovar är vanligare på sommaren, när underlaget är torrt och inte hjälper till att upprätthålla fuktbalansen i hoven.
Rätt kost ger starka hovar - eventuellt med hjälp av tillskott
Precis som hos människan är pälsen, huden och hovarna en bra indikator på hur individen mår. Om hovarna är dåliga kan det vara tecken på brist antingen av protein, biotin eller spårämnen. Det bästa är om du har en analys av grovfodret, då kan du se om det innehåller för lite smältbart protein. Annars finns det gott om kraftfoder som fyller på med protein. Biotin tillför du med ett fodertillskott. Om hovarna är i relativt gott skick och du vill underhålla det, välj då NAF Biotin plus eller Vimital Biotin. Om hovarna är dåliga och måste förbättras har vi i stället NAF Profeet som pulver eller flytande, eller Vimital Hoof.
Gemensamt för alla tillskott är att de påverkar hoven när den bildas, uppe vid kronranden. Det tar 6-12 månader för en hov att återbildas helt, därför tar det cirka ett halvår innan du ser en ordenlig effekt av kosttillskott!
Behåll fukten som redan finns i hoven - smörj in hovarna
Enligt forskningen tillförs det mesta av fukten i hoven inifrån, via blodet. Resten kommer genom sulan. Att vattna torra hovar ger därför bara tillfällig lindring, det viktiga är att förbättra hovens förmåga att behålla fukten i sig. Här hjälper det med en hovkräm som mjukar upp hornämnet och gör att det håller inne fukten bättre. Man kan också använda hovolja som ger ett skyddande skikt. Vissa säger att hovolja eller hovfett "bara" förseglar hoven, men i det här fallet är det precis poängen. Man förseglar hoven vilket hindrar fukt från att komma både in och ut, men eftersom den mesta fukten kommer inifrån blir det ändå bra.
Sko eller verka tillräckligt ofta
Att lägga om skorna eller verka en barfotahäst gör inte hovarna mindre torra, men det förebygger följdskador som sprickor eller flisor.
Motionera regelbundet i skritt och trav på fast underlag
Hoven med strålen fungerar som en pump som pumpar runt blodet i hästens ben. Pumpen fungerar bäst på ett fast underlag, typ en grusväg. Undvik att trava längre sträckor på asfalt, det kan ge andra problem.
Se över miljön hästen lever i
Det finns många olika uppfattningar om hur miljön påverkar fukthalten i hovar. Vissa anser att man ska se till att hovarna blöts dagligen på sommaren, andra tycker tvärtom att växlingarna mellan blöt och torr miljö är det som orsakar torra hovar!
Men utifrån sin egen situation kan man i alla fall prova att förändra miljön och se om det hjälper. De viktigaste källorna till fukt utifrån på sommaren är daggvått gräs och blöt mark till exempel vid vattentråget. Uttorkande miljöer är till exempel boxar med spån eller strö, eller sandhagar. Beroende på vilken situation man har kan man öka eller minska hästens exponering för de olika miljöerna och se om det blir någon förändring. Men det finns tyvärr inget recept som fungerar för alla hästar.
Hur hittar jag en bra hovslagare?
-
Yrkestiteln Hovslagare är inte skyddad i lag. I princip kan vem som helst kalla sig hovslagare. Därför bör du fråga vilken utbildning din hovslagare har.
Utbildningen till hovslagare är normalt två år och ges på flera platser i Sverige. Efter grundutbildningen kan man fortbilda sig, man kan ta gesäll- eller mästarbrev och man kan även bli registrerad som godkänd hovslagare hos Jordbruksverket. En bra sammanställning av utbildningar och kompetensnivåer finns på http://hovslagareforeningen.se....
Du kan söka efter aktiva hovslagare i hela landet antingen på http://hovslagareforeningen.se... eller på http://svehov.se/.
En bra hovslagare har, förutom rätt utbildning, bra känsla för hästar och för sina kunder. I den ordningen. Du kan bara bilda dig en uppfattning om sådana saker genom att prata med hovslagaren, se honom eller henne arbeta och genom att ta referenser. Lycka till!
Bör min häst ha skor eller är det bättre att den är barfota?
-
Det beror på flera faktorer, till exempel:
- Hur används hästen? Om den går mycket på hårda underlag slits hovarna och kan då behöva stöd av skor. Om den mest går på mjuka underlag kan det gå bra ändå.
- Hur är hovarna? Vissa hovar behöver stöd av en sko eftersom de är svaga på något sätt. Andra hovar har visat sig inte fungera med skor utan måste vara barfota. De flesta hovar ligger någonstans där emellan.
Men oavsett om hästen har skor eller inte måste hovarna ses till, rengöras, vårdas och regelbundet verkas av någon som har lämplig utbildning.
Hästen vägrar äta sitt fodertillskott, hur ska jag få den att göra det?
-
Hästar liksom andra djur och små barn verkar ha en viss instinkt mot att äta mediciner. Några tips:
- Börja med en mycket liten dos och öka gradvis. På så sätt vänjer sig hästen vid smaken.
- "Med lite socker i botten går medicinen ner" sjunger Mary Poppins. I stället för socker kan man använda betfor, mash, rivna morötter eller äppeljuice. Men om du gör detta, tänk på att det får andra effekter att tillföra söta saker, till exempel kan hästen bli piggare och du kan öka risken för fång. Försök i så fall att ta bort socker ur kosten någon annan stans.
Hur behandlar jag mugg?
-
Mugg och rasp är gissel som drabbar framförallt på hösten och vintern. Mest utsatt är vit päls, och bakbenen är mer utsatta än frambenen.
Symptomen är irriterad eller infekterad hud antingen på karleden (mugg) eller högre upp på benet (rasp). Du ser den som sårskorpor som kallas krustor, ibland också som sår eller vätskande utslag, och där det inte är krustor eller så är huden rodnad och irriterad.
Om sjukdomen inte stoppas kan den leda till att benet svullnar upp och blir varmt, och hästen kan bli halt. I värsta fall får hästen feber, det är i så fall ett allvarligt tillstånd som kallas lymfangit (lymfkärlsinflammation) och som kräver omedelbar veterinärvård.
Orsaken till mugg är att bakterier eller svampar får fäste i huden, vilket går lättare när den är mjuk och uppluckrad. Det är därför vi mest ser den här sjukdomen under vinterhalvåret, och mest på raser med hovskägg där pälsen hindrar huden från att torka.
Liknande symptom kan också bero på fotskabb, som orsakas av kvalster. En häst med fotskabb visar oftast tydliga tecken på klåda, den står och stampar eller kliar benen mot inredningen eller till och med biter sig själv.
Förebygga mugg och rasp. Om du har råkat ut för sjukdomen förut, så kan den lätt komma tillbaka. Du kan göra mycket för att den inte ska göra det.
- Undvik att låta hästarna stå i lera. På engelska heter det mud fever - of course no mud, no mud fever!
- Om det inte går att undvika lera, se då till att benen får tillfälle att bli rena och torra ett tag varje dygn. Borsta eller skölj bort all lera och torka benen efteråt, med handduk eller hårtork om det går. Överväg att klippa bort hovskäggen vintertid för att det ska bli lättare att få torrt. Använd vår karledsborste för att komma åt ordentligt.
- Du kan linda benen eller använda benskydd, så kallade turnout boots. Men du måste i alla fall gå igenom och rengöra benen dagligen, även om det blir enklare. Det finns också nackdelar med att ha skydd på benen längre stunder, läs mer om det här. Du ska inte ha lindor eller boots på mer än 12 timmar i taget!
- Ta dig tid att kontrollera benen dagligen och behandla eventuell mugg tidigt. Läs mer om hur du behandlar mugg längre ner i den här artikeln.
- Se till att hästen står på ett torrt underlag när den är inne.
- Muggsalva kan användas förebyggande för att skydda benen. Vi föreslår NeoDerma Cream eller Effol Skin Repair. Du kan bara göra det om benen är rena och torra - lägger du salva på våta eller smutsiga ben kan du göra saken värre!
Behandling av mugg och rasp. Om du konstaterar mugg trots dina förebyggande åtgärder måste den förstås behandlas. Ju tidigare behandlingen sätts in desto bättre går det.
- Fortsätt givetvis med den förebyggande behandlingen, bara ännu noggrannare. Klipp eller raka också det utsatta området.
- Infektionen frodas under krustorna. Därför måste krustorna bort, vilket inte är lätt för de sitter ordentligt.
- För att behandla infektionen och luckra upp krustorna rekommenderar vi Kevin Bacon Antiseptisk tvål. Gör först rent med borste, tvätta sedan noggrannt med ljummet vatten och tvål så att det löddrar. Vänta 20 minuter innan du sköljer av löddret.
- Pilla nu bort krustorna. Tvätta igen så att tvålen kommer åt där de har suttit.
- Torka ordentligt och smörj sedan med någon av våra salvor.
- Upprepa behandlingen dagligen och fortsätt några dagar efter att du inte ser några symptom. Om du avbryter behandlingen innan bakterierna/svamparna är helt utrotade är det de starkaste som överlever, och då blir det svårare att få bort dem nästa gång.
- Om behandlingen inte biter efter ett par veckor, eller om benet blir tjockt och varmt, eller om hästen får feber, eller om hästen visar tecken på fotskabb - då bör du tillkalla veterinär.
Jag misstänker lymfangit, vad ska jag göra?
-
Lymfangit är en inflammation i lymfsystemet. Oftast orsakas den av ett sår på ett ben eller en inflammation i huden, till exempel mugg, men ibland finns det ingen tydlig orsak.
Vid lymfangit svullnar benet upp kraftigt, oftast från kronranden och uppåt. Hästen kan få feber och vid riktigt svåra fall kan huden spricka.
I de flesta fall behöver man behandla med antiinflammatorisk medicin, om det finns ett infekterat sår och hästen har feber även med antibiotika. Lindriga fall kan behandlas genom att man försöker få ner svullnaden, då kyler man (med vatten, minst 20 minuter 2 gånger per dag) och kan också linda benet och skritta hästen.
Men vänta inte för länge med att kontakta veterinär, ring hellre för tidigt än för sent!
Vad är bärrandsröta/white line disease?
-
Bärrandsröta är ett bakterie- eller svampangrepp i den vita linjen på hoven. Det är besläktat med strålröta men eftersom rötan äter sig upp innanför hovväggen kan det lätt leda till svåra skador på hoven. Om rötan har kommit en bit upp måste man ofta ta bort hoven utanför rötan för att kunna behandla, och sedan måste man gipsa hoven medan frisk hov växer ut.
Om du misstänker bärrandsröta bör du kontakta hovslagare med en gång.
För att bekämpa själva rötan kan man använda Kevin Bacon Hoof Solution, efter att man frigjort rötan.
Om du konstaterar röta på en häst, betyder det att det finns risk för att det drabbar andra hästar som går på samma plats. Behandla gärna de andra förebyggande genom att pensla Kevin Bacon Hoof Solution under hovarna varje kväll.